Zapraszamy na obchody Dnia Chorego do kieleckiego Hospicjum

Caritas Diecezji Kieleckiej zaprasza na obchody XXVI Światowego Dnia Chorego, które odbędą się 13 lutego 2018 r. pod przewodnictwem ks. bp. Andrzeja Kalety w Hospicjum Stacjonarnym im. św. Matki Teresy z Kalkuty w Kielcach. Zapraszamy wszystkich, którym bliska jest idea pomocy osobom cierpiącym. Wspólna modlitwa i poruszana tematyka zapewne pomogą skuteczniej organizować posługę wolontariuszy wśród chorych w hospicjach i w środowisku domowym.

Program uroczystości:

12.00 Msza św. pod przewodnictwem bp. Andrzeja Kalety (Kaplica Hospicjum).

13.00 Konferencja (aula): „Wolontariat hospicyjny w służbie bliźniemu”.

# ks. Stanisław Słowik – dyrektor Caritas Diecezji Kieleckiej: Posługa chorym w kieleckim Hospicjum Domowym i Stacjonarnym.

# ks. Robert Kowalski -dyrektor Caritas Diecezji Radomskiej: Doświadczenia wolontariatu w Zespole Domowej Opieki Hospicyjnej Caritas im. św. Józefa w Radomiu.

# ks. Sylwester Iwan – kapelan Wojewódzkiego Szpital Zespolonego w Kielcach: Duchowe i psychologiczne potrzeby podopiecznych hospicjum domowego.

# p. Artur Drobniak – lekarz medycyny paliatywnej: Wsparcie chorego w hospicyjnej opiece domowej.

# Poczęstunek.

Zgłoszenie udziału: email lp.sa1519211910tirac1519211910@ecle1519211910ik.mu1519211910jcips1519211910oh.ta1519211910iratn1519211910olow1519211910

Z orędzia Papieża Franciszka na XXVI Światowy Dzień Chorego

„Odpowiedzią na dar Jezusa jest zadanie Kościoła, który wie, że powinien obejmować chorych takim samym jak jego Pan spojrzeniem, pełnym czułości i współczucia. Duszpasterstwo służby zdrowia jest i zawsze pozostanie niezbędnym i istotnym zadaniem, które należy realizować z wciąż nowym zapałem, poczynając od wspólnot parafialnych aż po najlepsze ośrodki opieki zdrowotnej. Nie możemy w tym miejscu nie wspomnieć o czułości i wytrwałości, z jakimi wiele rodzin opiekuje się swoimi dziećmi, rodzicami i krewnymi, chronicznie chorymi lub z poważną niepełnosprawnością. Opieka świadczona w rodzinie jest nadzwyczajnym świadectwem miłości do osoby ludzkiej i winna być otaczana odpowiednim uznaniem oraz wspierana przez stosowną politykę. Dlatego lekarze i pielęgniarze, kapłani, osoby konsekrowane i wolontariusze, członkowie rodzin oraz wszyscy, którzy angażują się w opiekę nad chorymi, uczestniczą w tej misji Kościoła. Jest to wspólna odpowiedzialność, która podnosi wartość codziennej posługi każdego.”