Charytatywny ZDZ

wpis w: Szkolne Koła Caritas | 0

23 marca 2017 roku Hali Sportowej na ul. Żytniej w Kielcach odbył się Charytatywny Mecz w Siatkówkę zorganizowany na rzecz Hospicjum im. Św. Matki Teresy z Kalkuty w Kielcach. Został przygotowany przez Szkolne Koło Wolontariatu ZDZ w Kielcach wraz z opiekunką, Agnieszką Przepiórą, we współpracy z Caritas Diecezji Kieleckiej i Diecezjalnym Centrum Wolontariatu. Fundusze zebrane z biletów-cegiełek, ofiar do puszek i licytacji zostaną przeznaczone na zakup sprzętu medycznego.

Punktualnie o godz. 11:00 przywitał wszystkich dyrektor szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego, Zbigniew Ciupiński. Przypomniał cel spotkania i stwierdził „Niech zwyciężą ci, którzy są lepsi, a na pewno na tym wydarzeniu wygrają potrzebujący”. Następnie wystąpił ksiądz Krzysztof Banasik, z-ca dyrektora Caritas Diecezji Kieleckiej, który podkreślał, że to nie pierwsza akcja, w której uczniowie tej szkoły okazują dobre serce i chęć pomocy innym. Liczy się wielkość serca, a nie wynik ostateczny. Głos zabrał również koordynator Diecezjalnego Centrum Wolontariatu w Kielcach, Damian Zegadło, który zwrócił uwagę na to, że uczniowie nie tylko biorą udział w zorganizowanych akcjach, ale sami je inicjują, co jest bardzo pozytywną postawą. Poświęcają nie tylko czas, ale i talenty, aby służyć innym. Na koniec części oficjalnej głos zabrał trener młodzieżowej drużyny Effectora, Mateusz Grabda, który zauważył, że w dzisiejszych czasach, gdzie młodzież spędza czas korzystając ze Snapchata, Facebooka, niezwykłą wartością jest posiadanie pasji, a dla nich jest to piłka siatkowa. Przytoczył też słowa św. Augustyna „Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą” i tym zakończył część oficjalną.

Pierwszy mecz rozegrała drużyna Effectora wspomagana nauczycielami ze szkoły ZDZ przeciw uczniom tej szkoły. Widzowie na trybunach z zapałem dopingowali swoich kolegów, co przyniosło wynik 25:18 dla uczniów-gospodarzy. W przerwie między setami wystąpili wolontariusze Szkolnego Koła Wolontariatu z układem breakdance. Wtedy też siatkarze Effectora musieli się rozstać z uczestnikami turnieju i udali się na trening. Kolejny set został rozegrany między nauczycielami a uczniami szkoły ZDZ w mieszanych składach damsko-męskich. Tu ponownie zwyciężyli uczniowie, pokonując swoich belfrów 25:16. W przerwie tego setu nastąpiła długo oczekiwana licytacja koszulki Effectora z autografem. Po zaciętej rywalizacji, ostateczną kwotę, 400 zł, podał dyrektor, pan Zbigniew Ciupiński. Po tych emocjach przyszła pora na jeszcze większe – te sportowe. Po zmianie boisk gra była bardzo wyrównana . Aby rozładować napięcie, kilkoro uczniów wpadło na parkiet i zaczęło robić sobie popularne selfie z jednym z zawodników i prosić o jego autografy. Do ostatniej chwili trudno było przewidzieć wynik. Ostatecznie, mecz zwyciężyli nauczyciele, pokonując swoich uczniów 25:23.

Oprócz oglądania rozrywek, można było za symboliczną ofiarę skosztować pysznych wypieków uczniów. Ostatecznie, podczas całego wydarzenia, zebrano kwotę 1513,78 zł, która w całości zostanie przeznaczona na zakup sprzętu medycznego dla Hospicjum. Akcja odbyła się w ramach kampanii Pola Nadziei.

Dorota Rogula