7 stycznia 2017 r. w świetlicy w Brzezinach odbyły się Warsztaty z „Niemarnowania Żywności i wartości odżywczych” oraz „Kulinarne – Kulinarnie Mocni” skierowane do podopiecznych Parafialnego Zespołu Caritas im. bł. Bernardyny Jabłońskiej w Brzezinach – korzystających z żywności unijnej. Warsztaty prowadzili trenerzy Caritas Diecezji Kieleckiej.
Podczas pierwszej części spotkania uczestnicy mogli się dowiedzieć jaka jest skala marnowania żywności, jakie są powody marnowania żywności, jak kupować i dobrze przechowywać jedzenie. Otrzymali również praktyczne porady jak uratować żywność przed zmarnowaniem.
Druga część zajęć opierała się głównie na pracy zespołowej uczestników, którzy pod opieką czujnego oka wykwalifikowanego kucharza, przygotowali potrawy na podstawie produktów z POPŻ. W międzyczasie uczestnicy mogli przypomnieć sobie zasady BHP w kuchni. Gwoździem programu była degustacja przygotowanych potraw. I wbrew przewidywaniom, nie był to przysłowiowy gwóźdź do trumny „kulinarnie mocnych”. Potrawy okazały się wyjątkowo smaczne. Ekipa nadzorująca również miała możliwość spróbowania tych „pyszności”, nasza ocena 5+ 🙂
Warsztaty odbyły się w ramach Działań Towarzyszących POPŻ – podprogram 2016. wolontariat kielce