Daj oddech!

wpis w: Szkolne Koła Caritas | 0
W ramach szkolnej akcji „Świateczne dobro” wolontariuszom Szkolnego Koła Caritas w Zespole Szkół Leśnych im. R. Gesinga w Zagnańsku udało się sfinalizować dwa działania fundraisingowe.
Jednym z nich była akcja #dajoddech promująca zakup koncentratora tlenu do Hospicjum Caritas im. bł. s. Bernardyny Jabłońskiej w Miechowie. Wzięli w niej udział następujący uczniowie: Natalia Wiśniewska, Karolina Walkiewicz, Dawid Tarka, Franciszek Połetek.
Działanie akcji polegało m.in. na wymyśleniu przez nich challengu, w ramach którego nominowane kolejno osoby wstawiały na media społecznościowe swoje zdjęcia z nadmuchanymi tlenem balonami i słowami otuchy dla pacjentów hospicjum, prowadzeniu grupy na facebooku, prowadzeniu na niej licytacji i zachęty do wpłat.
Sukces akcji był spory gdyż udało się zebrać podwójną kwotę niż pierwotnie zakładano, dzięki czemu oprócz wspomnianego koncentratora tlenu hospicjum zakupiło również pulsoksymetry oraz nawilżacze powietrza do sal pacjentów.
Akcja koordynowana była przez Diecezjalne Centrum Wolontariatu w Kielcach. Dziękujemy wszystkim, którzy zaangażowali się w to szczytne działanie. Razem możemy więcej!
Damian Czarnecki
nauczyciel ZSL Zagnańsk