Darmowe posiłki dla seniorów

Caritas Diecezji Kieleckiej została partnerem pilotażowej edycji programu Fundacji Biedronki „Poczta Obiadowa”, w którym weźmie udział 550 seniorów. Od poniedziałku, 29 maja,  do drzwi każdego z nich co tydzień dostarczone zostaną posiłki na dwa dni. Projekt ma na celu wsparcie żywieniowe potrzebujących osób starszych, które mają problem z samodzielnym przygotowaniem obiadów i w związku z tym narażone są na niedożywienie. W Kielcach posiłki otrzyma ok. 90 seniorów.

Fundacja Biedronki wraz z organizacjami partnerskimi (w tym naszą), rozpoczęła pilotażowy projekt „Poczta Obiadowa”. Program potrwa pięć miesięcy, w czasie których do uczestników projektu raz w tygodniu będzie przyjeżdżał specjalny kurier z obiadami na dwa dni. Każdy  zestaw  składa się z zupy oraz drugiego dania, a do wyboru są dwie wersje menu: standardowe i lekkostrawne.

Potrawy są komponowane tak, aby jak najbardziej uwzględniać potrzeby osób starszych. Dania  przygotujemy z surowców wysokiej jakości z naciskiem na produkty  sezonowe, świeże, naturalne, bez zbędnych ulepszaczy i składników chemicznych  – mówi dr Marta Lewandowicz, dietetyczka programu „Poczta Obiadowa”.

Uczestnik programu otrzymuje wsparcie wolontariusza, który pozostaje w kontakcie z seniorem i sprawdza czy odbiera on posiłki (obiady są dostarczane do „rąk własnych”, nie są zostawiane pod drzwiami). W razie gdyby uczestnik programu nie odbierał obiadów, wolontariusz ma za zadanie zweryfikować przyczynę. Wolontariusz pomaga seniorowi także w sprawach organizacyjnych programu, np. odwołanie dostawy posiłku w przypadku planowanej nieobecności (jak wyjazd seniora do sanatorium) czy zmiany rodzaju diety.

Caritas Diecezji Kieleckiej wybrała beneficjentów programu poprzez współpracę z Parafialnymi Zespołami Caritas oraz przez Punkt Pomocy Doraźnej.

Kto otrzyma obiady?

„Poczta Obiadowa” przeznaczona jest dla osób powyżej 70 roku życia, które ze względu na ograniczenia związane z wiekiem nie są w stanie codziennie i samodzielnie przygotować ciepłych posiłków, a nie mogą uzyskać wsparcia w tym zakresie ze strony rodziny. Jednym z kryteriów naboru była również sytuacja finansowa, ponieważ posiłki są darmowe. Program realizowany jest w pięciu miastach: Łodzi, Kielcach, Radomiu, Nowym Sączu i Białymstoku. Za kwalifikację uczestników odpowiedzialne są organizacje partnerskie Fundacji Biedronki.

Osoby starsze nie zawsze mają siłę i chęć do tego, by samodzielnie przygotowywać posiłki. Bywa, że nie są już na tyle sprawne, aby robić zakupy i gotować. To może być powodem niedożywienia, które jest groźne dla zdrowia, zwiększa ryzyko upadków czy infekcji. To właśnie temu chcemy przeciwdziałać w programie „Poczta Obiadowa” – tłumaczy Katarzyna Scheer, prezeska Fundacji Biedronki. Choć niedożywienie może wystąpić w każdym wieku jednak to przede wszystkim problem seniorów. Zgodnie z wynikami badań The European Nutrition for Health Alliance ponad 20% osób starszych (65+) jest niedożywionych lub ma zwiększone ryzyko niedożywienia[1], dlatego to właśnie do nich kierowany jest program.

O Fundacji Biedronki

Fundacja Biedronki działa od 2020 roku. Fundacja podejmuje inicjatywy na rzecz przeciwdziałania ubóstwu, niedożywieniu, samotności i wykluczeniu społecznemu osób starszych. Rozwija w partnerstwie z innymi organizacjami pomocowymi programy takie jak „Na codzienne zakupy” czy „Karta dobra”, w których potrzebujące osoby starsze otrzymują przedpłaconą kartę na zakupy do sklepów Biedronka, a także projekt „Danie Wspólnych Chwil”, w którym Koła Gospodyń Wiejskich organizują wspólnotowe posiłki dla osób starszych. Fundacja reaguje również na sytuacje kryzysowe – prowadziła m.in. projekt pomocy w czasie pandemii i trzy programy na rzecz Ukrainy. Na programy społeczne przeznaczyła ponad 120 mln złotych (status na maj 2023).