Debata o wolontariacie w Chmielniku

Dnia 9 października 2023 r. w Chmielnickim Centrum Kultury odbyła się debata oraz spotkanie dotyczące zawiązania lokalnej koalicji na rzecz wolontariatu. W spotkaniu uczestniczył burmistrz Miasta i Gminy Chmielnik – Paweł Wójcik oraz przedstawiciele lokalnych organizacji pozarządowych.

Celem spotkania było omówienie i pokazanie jak wygląda ścieżka wolontariusza w organizacji, jak powinien wyglądać wolontariat w NGO. Ksiądz Krzysztof Banasik, podkreślił, że organizując wolontariat zyskujemy okazję do wymiany wiedzy i doświadczeń, nawiązania wartościowych relacji oraz poszerzenia swoich możliwości. Niezbędne jest również wsparcie ze strony koordynatora.

Monika Wilk- koordynator wolontariatu opowiedziała o Korpusie Solidarności i zachęciła do zarejestrowania swojej organizacji w Systemie Obsługi Wolontariatu, który jest narzędziem do pracy z wolontariuszami.

Spotkanie zakończyło się warsztatami rękodzielniczymi, które poprowadziło Stowarzyszenie Przystań z Chmielnika. Uczestnicy stworzyli piękne dekoracje na drzwi swoich domów.

Dofinansowano przez Narodowy Instytut Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego
ze środków Korpusu Solidarności – Programu Wspierania i  Rozwoju Wolontariatu Długoterminowego
na lata 2018 – 2030.