Działamy bez barier!

W dniach 8-10 czerwca 2018 roku odbyło się szkolenie wyjazdowe dla wolontariuszy w ramach projektu „Wolontariat – działamy bez barier” realizowanego przez Kielecki Bank Żywności i współfinansowanego ze środków Wojewody Świętokrzyskiego. Uczestnicy spotkali się w ośrodku Eko-Wypoczynek w Kaczynie.

8 młodych osób i 8 seniorów przez ten czas mieli szansę poszerzyć swoje umiejętności w pracy z drugim człowiekiem. Trenerami szkolenia był Damian Zegadło, koordynator Diecezjalnego Centrum Wolontariatu oraz Paulina Pietryka, pedagog i animator zajęć muzycznych.

W trakcie warsztatów została przybliżona wiedza na temat podstawowych zagadnień dotyczących wolontariatu. W praktyce został ujęty temat współpracy i budowania zespołu. Dzięki metodom edukacji pozaformalnej można było przeanalizować różne obszary wspólnych działań. Czasem relaksu były zajęcia „Muzyka ukojeniem dla duszy”. Wolontariusze poznali różne metody pracy z muzyką, która „łagodzi obyczaje”. Tańce integracyjne i zabawy muzyczne okazały się strzałem w dziesiątkę. Każdy bez względu na wiek był zaangażowany i zadowolony. Pomocne okazało się tworzenie mapy myśli i nauka planowania czasu. Najwięcej emocji wzbudziła gra strategiczna „Trampki”. Uczestnicy wcielili się mocno w swoje role i podjęli się zadania. Okazało się, że najbardziej skutecznym rozwiązaniem jest współpraca i dobre planowanie pracy.

Przez te dni nie zabrakło także czasu na integrację i odpoczynek. Wszyscy uczestnicy wyjechali pełni pozytywnego nastawienia i chęci do działania.