Kawiarenka „Dwa Serca”

We wtorek 22 września 2020 roku w Hospicjum Caritas im. bł. s. Bernardyny Jabłońskiej w Miechowie odbyła się inauguracja 18. Kampanii „Pola Nadziei”. Przy tej okazji otwarte zostało tam biuro wolontariatu oraz kawiarenka hospicyjna.

Prace przy wspólnym dziele Diecezjalnego Centrum Wolontariatu i miechowskiego hospicjum rozpoczęły się dokładnie 4 miesiące wcześniej, 22 maja we wspomnienie św. Rity. Na początku na facebook’u została stworzona grupa: Zbiórka wyposażenia kawiarni w hospicjum (https://www.facebook.com/groups/267896094262452). Dzięki niej udało się pozyskać od dobrych ludzi potrzebne sprzęty: stoliki, krzesła, obrusy, flakony, filiżanki, książki, lampki… Dary serca przybywały w tempie zaskakującym. Kolejnym krokiem było zebranie funduszy na prace remontowe i wykończeniowe. I tutaj nie trzeba było długo czekać. Potrzebna kwota została zebrana w 5 dni…

Prace w kawiarence rozpoczęły się 10 sierpnia i przez tydzień wszystko nabierało kształtu i koloru. Efekty zaskakiwały nawet samych pracujących przy renowacji.

Uroczyste przecięcie wstęgi i otwarcie biura wolontariatu oraz hospicyjnej kawiarenki „Dwa Serca” nastąpiło ponad miesiąc później, we wspomnienie patronki hospicjum. Otwarcia dokonali ks. dyrektor Stanisław Słowik, s. prowincjalna Kamila Laskowska oraz wolontariuszka Joanna Filipek.

Nazwa kawiarenki jest symboliczna i przypomina, że będą spotykać się w niej zawsze dwa serca: cierpiącego i jego rodziny; cierpiącego i przyjaciół; cierpiącego i wolontariuszy. To jest miejsce, gdzie każdy poczuje zapach kawy, z przyjemnością usiądzie z filiżanką herbaty a zbudowaną atmosferę wypełnią rozmowy o tym, co dla nas ważne. Te kilka metrów kwadratowych ma zbliżać a nic tak w życiu nie łączy jak stół, jak wspólne historie czy wspólne milczenie.

Dziękujemy wszystkim za pomoc i otwartość! A kawiarenka niech służy sercom, które tam się spotkają.