„Miłosierni” w Wilnie

wpis w: Szkolne Koła Caritas | 0

W dniach 15-21 września 2017 roku kolejny zespół uczniów pracował wolontaryjnie w hospicjum w ramach projektu „Miłosierni do końca” realizowanego przez Caritas Diecezji Kieleckiej i współfinansowanego ze środków Caritas Polska.

6-cio osobowa grupa wolontariuszy z Zespołu Szkół Mechanicznych w Kielcach wraz z opiekunem Andrzejem Kobiałką i koordynatorem projektu Damianem Zegadło udali się do Hospicjum im. bł. ks. Michała Sopoćko w Wilnie. Prowadzi je polska siostra zakonna Michaela Rak.

Zespół uczniów na początku spotkał się z pracownikami odpowiedzialnymi za wolontariat. Poznali specyfikę placówki oraz zasady w niej obowiązujące. Dowiedzieli, że w hospicjum obowiązują 3 podstawowe zasady: nieodpłatna pomoc, wolność pacjenta oraz ponadpodziałowość. Wolontariusze z Kielc w ciągu 5 dni pracy podjęli wiele działań. Każdego dnia na młodych czekało nowe wyzwanie. Wolontariusze odwiedzali pacjentów w salach, pomagali w porządkach, przewozili sprzęt medyczny do magazynów, podejmowali prace biurowe. Jednym z bardziej wymagających zadań były drobne prace remontowe. Przy ich wykonywaniu padł pomysł, by zostawić po sobie ślad w hospicjum w formie odciśniętych na gipsowej ścianie dłoni. Czas spędzony w stolicy Litwy nie został nawet przez chwilę zmarnowany. Kiedy wieczorami wolontariusze mieli czas wolny zwiedzali Wilno. Oprócz oglądania zabytków, wybrali się także na kręgle, czy na lokalne dożynki, gdzie również promowali hospicjum. Podczas pracy, wspólnych posiłków i zwiedzania okolicy pracownicy hospicjum dzielili się z wolontaruszami z Kielc swoim doświadczeniem, opowiadali także niezwykłe historie związane z podopiecznymi. Pobyt w wileńskim hospicjum na pewno pozostanie długo w pamięci młodych osób i zainspiruje do zaangażowania w działania wolontaryjne na terenie Kielc.