Nowi wolontariusze SKC

wpis w: Szkolne Koła Caritas | 0

W dniu 22 października 2018 r. Zespół Szkół im. Juliusza Verne’a w Kielcach odwiedził pan Damian Zegadło, koordynator Diecezjalnego Centrum Wolontariatu w Kielcach.

Wyjaśnił uczniom na czym polega wolontariat, jakie niesie ze sobą korzyści i jakie obowiązki. Oprócz tego, że udział w różnego rodzaju akcjach na rzecz innych osób ubogaca nas wewnętrznie, to dodatkowo poszerza nasze horyzonty. Poznajemy nowych ludzi, nowe miejsca, podejmujemy wyzwania dzięki którym możemy odnaleźć swoje miejsce na ziemi. Wolontariat umożliwia nam poznanie specyfiki pracy miejsc, do których normalnie nie mielibyśmy możliwości wejścia.

Pierwszą formą wsparcia jaka została zaproponowana młodzieży, to zrobienie szalika na drutach w ramach akcji „Szalik z dobroci”. Gotowymi szalikami zostaną obdarowani bezdomni , którzy wezmą udział w wigilii organizowanej przez Caritas Diecezji Kieleckiej, Urząd Miasta Kielce i Wojewódzki Dom Kultury.

Udział w wykładzie wzięły klasy 7, 8 SP i 3 gimnazjum. Czekamy na powołanie Szkolnego Koła Caritas.

„Bogatym nie jest ten kto posiada, lecz ten kto daje” Jan Paweł II.

Małgorzata Augustyn