Pierwsza pomoc – wolontariusze przeszkoleni!

W dniach 29.10 – 20.11.2020 r. odbył się kurs pierwszej pomocy dla naszych wolontariuszy prowadzony przez ratownika medycznego – Damiana Czajkę, ze Świętokrzyskiego Wodnego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego w Kielcach.

Kurs w tym roku miał formę online, ze względu na pandemię koronawirusa i obostrzenia sanitarne. Tematem kursu była pierwsza pomoc w sytuacjach nagłego zagrożenia zdrowotnego. Słuchacze nauczyli się jak zadbać o bezpieczeństwo własne i poszkodowanych na miejscu zdarzenia, jak rozpoznawać stany zagrożenia zdrowotnego. Przyswoili wiedzę odnośnie postępowania w zatrzymaniu krążenia i prowadzenia RKO u osoby dorosłej, dzieci i niemowląt. Omówione zostały stany szczególne w NZK takie jak kobieta w ciąży, utonięcia, urazy, hipotermia. Na zajęciach omówiono rodzaje urazów, oraz ich zabezpieczania i ewakuację poszkodowanych. Słuchacze omówili stany nagłe pochodzenia wewnętrznego n. bóle w klatce piersiowej, udar, wstrząs, oraz przyswoili wiedzę na temat skutecznej pomocy w tych stanach. Całe zajęcia wzbogacone były scenariuszami zdarzeń, oraz filmami instruktażowymi.

Kurs podniósł wszystkim uczestnikom kompetencje, które mogą wykorzystywać w pracy wolontariackiej, jak również zawodowej.

Szkolenie odbyło się w ramach projektu „Wolontariat otwiera drzwi” współfinansowanego ze środków otrzymanych od Narodowego Instytutu Wolności w ramach Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich na lata 2014-2020.