Poszyte! – relacja z warsztatów

Czy szycie na maszynie jest przydatną umiejętnością w dzisiejszych czasach? Na to pytanie odpowiedzi szukały uczestniczki kursu, który odbył się w Diecezjalnym Centrum Wolontariatu na przełomie czerwca i lipca 2020 r. W ciągu 4 spotkań nie tylko zaprzyjaźniły się z maszyną, ale także miały okazję ujawnić swoje skrywane talenty. I choć początki dla niektórych były trudne, nie poddały się i dzięki anielskiej cierpliwości prowadzącego Jakuba Święcickiego wykonały piękne rzeczy.

Na pierwszy ogień poszła maseczka, czyli bardzo potrzebny element ubioru w czasach pandemii. W gwiazdki, kotwice, sarenki, z troczkami lub gumką – nic tylko szyć :). Kolejna była torba, którą można wykorzystać choćby na zakupy dla seniora (lokowanie produktu :)). Istne dzieło sztuki! A wisienką na torcie był mały, zgrabny plecako-worek. Na pewno będzie dobrze służył użytkownikom podczas letnich spacerów. Kurs upłynął w miłej atmosferze i aż żal, że już się skończył.

Warsztaty zorganizowane w ramach zadanie publicznego „Wolontariat otwiera drzwi” współfinansowanego ze środków otrzymanych od Narodowego Instytutu Wolności w ramach Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich na lata 2014-2020.