Spotkanie wolontariuszy seniorów

wpis w: Parafialne Zespoły Caritas | 0

W dniu 18 sierpnia 2020 r. w Centrum Integracji Społecznej odbyło się spotkanie informacyjno-formacyjne Parafialnych Zespołów Caritas Diecezji Kieleckiej. W związku z zagrożeniem koronawirusem zostały zachowane zasady bezpieczeństwa.

Tematyką spotkania było między innymi omówienie działań PZC ma drugie półroczne. Następnie Renata Kaczmarczyk, koordynatorka programów pomocy żywnościowej, omówiła zasady tegorocznych zbiórek żywności. Kamila Piotrowicz, animator projektu Laudato si, zapoznała seniorów z tematyką ekologicznych działań, które są odpowiedzią na apel papieża Franciszka dotyczącego dbania o środowisko. Ksiądz Krzysztof Banasik, z-ca Caritas Diecezji Kieleckiej, przybliżył zebranym projekt „Senior w sieci pomocy”, współfinansowany ze środków Caritas Polska, który zakłada stworzenie klubów Senior Caritas, w których osoby starsze będą mogły się spotykać, wymieniać doświadczenia, bądź uczestniczyć razem w szkoleniach, wspólnych wyjściach i wyjazdach.

Dodatkowo poruszone zostały kwestie związane z Dniem Ubogich, Wigilią dla Osób Bezdomnych czy organizowaniem pomocy najuboższym w czasach pandemii.

Cieszymy się, że nasze parafialne grupy miłosierdzia chętnie pomagają potrzebującym także w okresie zagrożenia epidemiologicznego.