Stopy zostały ogrzane miłością ludzkich serc

„Bez miłości grosz jest szorstki, strawa podana niesmaczna, opieka najlepsza niemiła.” – te słowa św. Brata Alberta , które przyświecały akcji „ Stopy ogrzane miłością” zorganizowanej przez Diecezjalne Centrum Wolontariatu Caritas Diecezji Kieleckiej.  Akcja miała na celu pomoc osobom potrzebującym i bezdomnych poprzez prowadzenie zbiórki nowych par ciepłych skarpet dla kobiet i mężczyzn.

Akcja cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem zarówno wśród szkół, placówek ale i z chęcią włączyły się w nią osoby indywidualne. Były to również przedszkola, żłobki, ośrodki szkolno-wychowawcze, hufce pracy oraz szkolne koła wolontariatu.  Podczas czterech tygodni trwania akcji zebrano około 5000 tysięcy par skarpet dla mężczyzn i kobiet. Każda para skarpet została złożona i zawinięta czerwoną wstążką z etykietką na której widniał napis akcji „ Stopy ogrzane miłością”, tak aby każdy wiedział, skąd pochodzą. Odzew był tak duży, że obdarowaliśmy osoby bezdomne także innych miastach, m.in. w Miechowie i Krakowie. Nasi wolontariusze codziennie zwijali i pakowali skarpety aby zdążyć przed wigilią dla bezdomnych, która odbyła się  24 grudnia przy Wojewódzkim Domu Kultury w Kielcach. W tym roku, ze względu na obostrzenia sanitarne nie było możliwe, by  zasiąść przy stole w gościnnych murach WDK. Jednak osoby bezdomne nie zostały same, w specjalnie ustawionym namiocie przed WDK zorganizowany został wigilijny posiłek. Spotkanie rozpoczęło się modlitwą i błogosławieństwem biskupa Jana Piotrowskiego. Posiłek wydawano na wynos. Wolontariusze wręczali przybyłym także nowe, ciepłe skarpety, które mamy nadzieję, ogrzeją niejedne zmarznięte stopy .

Lista Szkolnych Kół Caritas zaangażowanych w akcję:

• Szkoła Podstawowa w Mniowie
  • Szkoła Podstawowa nr 27 w Kielcach