Szkolenie wstępne dla wolontariuszy

Diecezjalne Centrum Wolontariatu w Kielcach zaprasza wszystkich chętnych powyżej 13 roku życia na bezpłatne szkolenie online „I Ty możesz zostać wolontariuszem”. Odbędzie się ono w dniu 25 maja w godz. 16.00-19.00.

Tematyka będzie obejmowała terminologię, specyfikę wolontariatu długoterminowego, podstawy prawne i etyczne wolontariatu, świat motywacji i korzyści osób zaangażowanych społecznie, założenia Korpusu Solidarności.

Szkolenie odbędzie się w ramach „Korpusu Solidarności” – Program Wspierania i Rozwoju Wolontariatu Długoterminowego na lata 2018-2030.

Korpus Solidarności to program wolontariatu długoterminowego, którego celem jest kompleksowe wsparcie rozwoju długofalowej relacji między wolontariuszem a placówką korzystającą z jego świadczeń. Program przyczynia się do rozwoju społeczeństwa obywatelskiego poprzez wypracowanie i wdrożenie rozwiązań, które będą ułatwiać i zachęcać do systematycznego oraz długoterminowego angażowania się obywateli w wolontariat.

Zapisy: