Uczniowie też chcą być członkami Korpusu Solidarności

Diecezjalne Centrum Wolontariatu Caritas Diecezji Kieleckiej  w dniu 19 października 2021 r. zorganizowało lokalne spotkanie dotyczące promocji wolontariatu długoterminowego. „Pomagaj nie raz, a cały czas”- to  jedna z myśli przewodnich Korpusu Solidarności, która ma na celu zachęcić młodzież do działania w wolontariacie. Z tej okazji, Monika Wilk – koordynator Diecezjalnego Centrum Wolontariatu, spotkała się z uczniami Liceum Ogólnokształcącego im. Hugo Kołłątaja w Pińczowie.

Na spotkaniu zostały poruszone aspekty prawne wolontariatu, sylwetka wolontariusza – cechy, motywacje i oczekiwania. Rozmawiano również o tym, czym jest i jak działa Korpus Solidarności oraz  mówiono o korzyściach płynących z posiadania karty wolontariusza. Uczniowie aktywne brali udział w spotkaniu, zadawali pytania oraz zgłaszali własne inicjatywy.

Zadanie sfinansowane przez Narodowy Instytut Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego ze środków “Korpus Solidarności” – Program Wspierania i Rozwoju Wolontariatu Długoterminowego na lata 2018-2030.