Ważne umiejętności w dobie pandemii

Umiejętność szycia na maszynie okazała się bardzo przydatna w obecnych czasach. Koronawirus nie zwalnia tempa, a my potrzebujemy coraz więcej środków ochrony osobistej w tym m.in. maseczek.

Poprzednie warsztaty z szycia na maszynie cieszyły się dużą popularnością, dlatego w odpowiedzi na apel młodzieży postanowiliśmy wystartować z kolejną edycją. Zajęcia poprowadził Jakub Święcicki z Instytutu Dizajnu w Kielcach.

Jesienią 2020 roku zabraliśmy się za naukę szycia maseczek, bo na tym chcieliśmy się skupić najbardziej. W ciągu 4 spotkań udało nam się uszyć kilkadziesiąt maseczek. Młodzież od podstaw, własnoręcznie uszyła ten jakże ważny element ubioru. Jednym szło lepiej, innym troszkę gorzej ale efekt był zadowalający. Prowadzący dbał o dobrą atmosferę i wspierał w działaniach młodzież.

Warsztaty zorganizowane w ramach zadanie publicznego “Wolontariat otwiera drzwi” współfinansowanego ze środków otrzymanych od Narodowego Instytutu Wolności w ramach Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich na lata 2014-2020.