Wolontariusze debatują

„Wolontariat w czasie pandemii nie ma sensu” – pod tą tezą 22 października 2020 roku, podpisała się drużyna propozycji wolontariuszy z Miechowa. Natomiast ich przeciwnicy pochodzący z Kielc, zawzięcie odpierali argumenty głoszone przez drużynę propozycji.

Wolontariusze, przed oficjalną debatą, odbyli specjalny kurs prowadzony przez Katarzynę Cukierską – specjalistkę w temacie debaty oksfordzkiej. Spotkania odbywały się na platformie „Zoom”, na której Pani Katarzyna dzieliła się z młodzieżą swoją wiedzą oraz radami, jak najlepiej się zaprezentować, aby skraść serce ekspertów oraz co wpleść w swoją wypowiedź, aby osiągnąć sukces. Cała akcja została zorganizowana przez Dieceznjalne Centrum Wolontariatu w Kielcach. Udział w debacie oksfordzkiej był dla mnie niesamowitym doświadczeniem, a to, czego się nauczyłam podczas odbywania kursu oraz własnych przygotowań, na pewno zostanie ze mną na bardzo długo. Z pewnością także przyda mi się podczas niejednej życiowej sytuacji, zwłaszcza związanej z moimi planami zawodowymi, w których takie umiejętności jak: asymilacja do zaistniałych okoliczności, pewne wyrażanie swojej opinii oraz przekonań, jak i również zdolność przekonywania swojego rozmówcy, są bardzo przydatne, a nawet niezbędne. Gdy tylko usłyszałam o inicjatywie zorganizowania takiej debaty, byłam zachwycona oraz ciekawa tego, jak to będzie wyglądać oraz co będę mogła wynieść z takiej akcji. W tym momencie mogę każdemu młodemu człowiekowi, na którego czeka dorosłe życie, polecić branie udziału w debatach, ponieważ nie dość, że jest to wspaniałe doświadczenie, zabawa oraz praca z innymi ludźmi, to również nauka przydatnych na wielu ścieżkach kariery, umiejętności. /Aleksandra Smok/

Działanie zrealizowane w ramach zadania publicznego „Wolontariat otwiera drzwi” współfinansowanego ze środków otrzymanych od Narodowego Instytutu Wolności w ramach Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich na lata 2014-2020.