„Życzę Ci…!” – świąteczny gest dobroci

W czasach pandemii oraz różnych obostrzeń z nią związanych, bardzo trudno nam odwiedzać chorych pacjentów hospicjum lub domu pomocy społecznej. Chcieliśmy jednak podzielić się radością, dobrą nowiną płynącą z Narodzenia Pana oraz przekazać życzenia świąteczne.

Diecezjalne Centrum Wolontariatu Caritas w Kielcach pod koniec listopada 2020 zainicjowało akcję „Życzę Ci…!”, która miała na celu własnoręczne wykonanie przez dzieci i młodzież kartek z życzeniami dla osób chorych i starszych. Wierzymy że kartka postawiona na stoliku, lub przy łóżku chorego, chociaż przez chwilę pomoże odczuć obecność drugiej osoby oraz jej życzliwość.

Podczas akcji udało się zebrać aż 2030 kartek. Zostały one posegregowane przez wolontariuszy i oklejone etykietką z napisem: „Kartka wykonana własnoręcznie przez naszych wolontariuszy w ramach akcji „Życzę Ci”. W działanie włączyły się m.in. Szkolne Koła Caritas, Szkolne Koła Wolontariatu, grupy uczniów, a także wolontariusze indywidualni. Kartki zostały przekazane do Hospicjum im. Św. Matki Teresy z Kalkuty w Kielcach, Hospicjum im. Bł. S. Bernardyny Jabłońskiej w Miechowie, Domu Pomocy Społecznej przy ul. Jagiellońskiej w Kielcach, Domu Pomocy Społecznej im. Florentyny Malskiej w Kielcach, Domu Pomocy Społecznej „Dom Kombatanta” Caritas w Miechowie, Zakładu Opiekuńczo – Leczniczego w Kielcach przy ul. Wesołej, Domu dla Niepełnosprawnych w Piekoszowie, Warsztatów Terapii Zajęciowej w Ostrowie i Kosowie oraz Domu Pomocy Społecznej Caritas w Rudkach.

Jesteśmy wdzięczni, wszystkich którzy włączyli się w akcję. Mogliśmy przez drobny gest przekazać od Was -wolontariuszy trochę radości i miłości osobom potrzebującym na ten świąteczny czas.

W akcję zaangażowali się młodzi wolontariusze z następujących placówek oświatowych:

• Szkoła Podstawowa nr 27 w Kielcach
  • Szkoła Podstawowa w Brynicy
  • Szkoła Podstawowa z Brzezin
  • Szkoła Podstawowa Dębska Wola
  • ZDZ Kielce
  • Szkoła Podstawowa nr 34 w Kielcach
  • Szkoła Podstawowa z Mniowa
  • Szkoła Podstawowa w Łącznej
  • Szkoła Podstawowa w Promniku
  • Szkoła Podstawowa w Brzechowie
  • oraz OHP Kielce, Szkoły Awans, ŚCO Kielce, SOSW Kielce, PMOW Rembów, Świetlica Szkolna Barwinek, Szkoła Podstawowa z Nowego Sącza, Szkoła Podstawowa nr 275 z Warszawy, Szkoła Społeczna w Kielcach, Szkoła Podstawowa w Słopcu, Żłobek w Bilczy i przedszkola m.in. z Brzezin, a także wolontariusze indywidualni.